Champions League

Champions League 2017-12-08T15:29:03+01:00

De UEFA Champions League is het meest prestigieuze voetbaltoernooi voor clubs uit Europa. Het toernooi, dat vroeger Europacup I werd genoemd, bepaalt wie de beste club van Europa wordt. Traditiegetrouw spelen de beste clubs uit de grote voetballanden mee in de Champions League. Clubs uit kleinere landen moeten zich vaak via voorronden plaatsen. De wedstrijden in dit toernooi worden vrijwel allemaal op doordeweekse dagen gespeeld. In het weekend spelen de meeste clubs namelijk wedstrijden voor de nationale competitie. Alleen de finale van de Champions League is vaak op zaterdag.

Live een wedstrijd in de Champions League bijwonen

De Champions League is het kampioens-bal van Europa. De beste voetbalclubs komen allemaal uit in deze Europese competitie, iedere wedstrijd is dan ook een finale. Wil jij een wedstrijd in de Champions League van dichtbij meemaken? Bestel dan vandaag je tickets voor een wedstrijd in de Champions League nog. Natuurlijk vind je de voetbaltickets voor de wedstrijden in de Champions League hier bij www.voetbaltickets.shop.

Opvolger van de Europa Cup

De Champions League is dus de opvolger van de Europacup I, een toernooi dat al sinds de jaren vijftig van de 20e eeuw wordt georganiseerd. Ieder seizoen namen de kampioenen van alle landen die bij voetbalbond UEFA waren aangesloten, deel aan dit toernooi. De beker die gewonnen kan worden, veroverde al snel een legendarische status en staat vandaag de dag nog steeds bekend als ‘de cup met de grote oren’. Er werd volgens een knock-out systeem gespeeld. Iedere ronde speelden de clubs die aan elkaar gekoppeld waren via de loting twee keer tegen elkaar: thuis en uit. De finale werd dan weer wel op neutraal terrein gespeeld. De Europacup I bestond tot en met 1991, toen de naam veranderd werd in Champions League.

Champions League: de eerste jaren

Met de naamsverandering werden er ook enkele andere belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Zo introduceerde de UEFA in 1992 de groepsfase. In de eerste jaren werden de eerste ronden van het toernooi afgewerkt volgens het beproefde knock-out systeem. Zodra er 8 clubs over waren, werden deze verdeeld over twee groepen. In eerste instantie speelden de winnaars van beide groepen tegen elkaar, wat direct ook de finale van de Champions League was. Later veranderde dat en gingen er vier ploegen door vanuit de groepsfase. Er werden dan eerst twee halve finales gespeeld waarna de winnaars tegen elkaar de finale mochten spelen.

Sterker deelnemersveld

Vanaf 1994 besloot de UEFA om de hoofdfase van het toernooi nog maar met 16 ploegen te spelen. Vanaf dat moment startte de hoofdfase ook direct met een poule. De zestien ploegen werden onderverdeeld in vier poules van vier ploegen. De nummers 1 en 2 van iedere poule gingen vervolgens naar de kwartfinale. Bij de voorrondes deden alleen de kampioen van de beste 24 voetballanden mee. Andere kampioenen moesten UEFA-cup spelen, vandaag de dag beter bekend als Europa League. Op die manier creëerde de UEFA een sterker deelnemersveld voor de Champions League.

Niet meer alleen voor kampioenen

De meest revolutionaire verandering in het toernooi voerde de UEFA echter in 1997 door. Toen besloot men dat de Champions League voortaan niet meer alleen voor landskampioenen bedoeld was. Ook dit besluit was bedoeld om het deelnemersveld sterker te maken. De nummers 2 en 3 uit sterke voetbalcompetities als Spanje en Engeland zijn vandaag de dag immers ook een stuk beter dan de kampioen van Luxemburg en dat was toen ook al. Toch mocht iedere kampioen zich nog steeds via kwalificatieronden proberen te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Champions League: de huidige opzet

Vandaag de dag is het toernooi weer wat anders opgezet. Ieder land dat lid is van de UEFA mag minimaal 1 team afvaardigen. Hoeveel teams er afgevaardigd mogen worden en of deze teams kwalificatieronden spelen of direct voor de hoofdfase geplaatst zijn, hangt af van het aantal punten dat clubs uit dat land in voorgaande jaren gescoord hebben. Daarin spelen 32 clubs in 8 poules van 4. Binnen de poule treft een club iedere tegenstander zowel uit als thuis. Na zes gespeelde wedstrijden gaan de eerste twee van elke poule door naar de knock-out fase.

Hierin wordt door middel van een uit en thuiswedstrijd bepaald wie er door gaat naar de volgende ronde. Na drie ronden zijn er nog twee ploegen over die de finale van de Champions League gaan spelen. Dit vindt plaats op een vooraf vastgestelde locatie. De finale wordt in één wedstrijd beslist. Als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt, wordt er met twee keer een kwartier verlengd. Als er dan nog geen beslissing is gevallen, volgen strafschoppen.

Beste ploegen aller tijden

Er zijn meerdere ploegen die de Europa Cup I en/of de Champions League meerdere keren gewonnen hebben. Het Spaanse Real Madrid heeft verreweg de meeste edities gewonnen. ‘De Koninklijke’, zoals de ploeg ook wel werd genoemd, wist het toernooi maar liefst twaalf keer te winnen en eindigde drie keer op de tweede plaats. Op de tweede plaats vinden we AC Milan terug. De rood-zwarten wonnen 7 keer en werd vier keer tweede. Bayern München completeert de top drie met vijf maal winst en vijf keer de tweede plaats.

Prestaties Nederlandse ploegen

Hoewel Nederlandse ploegen de laatste jaren nauwelijks meer een rol van betekenis spelen in de Champions League, was dat vroeger wel anders. Ajax wist maar liefst vier keer de cup met de grote oren te winnen, waarvan de laatste keer in 1995 toen het toernooi al Champions League heette. Feyenoord en PSV wisten allebei eenmaal te winnen. De beste prestatie van deze eeuw werd behaald door PSV. De Eindhovenaren wisten in het seizoen 2005/2006 door te dringen tot de halve finale van de Champions League waarin het door een doelpunt in de laatste minuut werd uitgeschakeld door AC Milan.

Topscorers

Dat we in een hele mooie en bijzondere tijd leven als het om voetbal gaat, blijkt wel als we de topscorers aller tijden van dit toernooi bekijken. Op nummers 1 én 2 vinden we namelijk spelers die op dit moment spelen. Christiano Ronaldo voert de lijst aan met een totaal aantal doelpunten van 113 in dienst van zowel Manchester United als Real Madrid. Op de tweede plaats staat zijn eeuwige rivaal Lionel Messi die 100 keer wist te scoren in dienst van FC Barcelona. Op de derde plaats vinden we de Spanjaard Raul met 71 doelpunten. De eerste Nederlander op deze topscorerslijst is terug te vinden op de vierde plaats. Ruud van Nistelrooy scoorde in zijn carrière 56 keer in de Champions League.

Voetbaltickets Champions League

In de Champions League vinden vaak de mooiste en meest spectaculaire ontmoetingen plaats. Gelukkig kun je ook voor deze wedstrijden eenvoudig kaartjes krijgen. Waar de wedstrijd ook gespeeld wordt, vrijwel altijd zijn er kaarten beschikbaar. Jij hebt dus de kansen om grootmachten als Real Madrid, Barcelona of Manchester United van dichtbij te zien!